Spreker: | dr. ir. W. van Erkir. R. Koldeweij |
Datum: | Maandag 14 april 2014 |
Locatie: | Hogeschool van Rotterdam, G.J. de Jonghweg 4-6, 3015 GG Rotterdam |
Aanvang: | 19:30 uur |
Korte inhoud van de lezing:
Het eerste deel van de voordracht gaat over de zoektocht naar de ideale lamp: efficiënt, mooi licht en liefst met (oneindig) lange levensduur, en richt zich vooral op chemische aspecten van deze queeste. Bestaat de gloeilamp met oneindig lange levensduur? Wat is het geheim van de halogeen gloeilamp? Welke exotische elementen worden gebruikt om het spectrum van gasontladingslampen te verbeteren? Is met de LED de ideale lamp gevonden?
In het tweede deel wordt ingezoomd op hoge-druk gasontladingslampen. Deze felle en zeer efficiënte lampen worden gebruikt in o.a. winkels, studio, disco en theater, straat- en sportveldverlichting. Van deze professionele lampen zullen er twee in het bijzonder worden uitgelicht: het lampsysteem in beamers en het xenon koplampsysteem.
Curriculum Vitae van Willem van Erk
Willem van Erk (1947)
- Na de HBS in Den Helder en Bergen op Zoom in 1964 gestart met de studie chemie aan de afdeling Chemische Technologie van de Technische Universiteit in Eindhoven.
- Van 1970 tot 1974 promotie onderzoek aan de afdeling Anorganische en Vastestof chemie van de Rijks Universiteit Groningen en gepromoveerd op het proefschrift: Magnetische en optische eigenschappen van de jodides van enkele 3d- overgangsmetalen.
- Na de militaire dienst in 1976 begonnen op het Nat Lab van Philips in de groep magnetische materialen. Studie van kristalgroei van dunne epitaxiale lagen ten behoeve van magnetische bubbelgeheugens.
- In 1981 overgegaan naar de Voorontwikkeling van Philips Licht. Eerst enkele jaren lid van het glasspecialistenteam. Daarna begonnen bij de voorontwikkeling van hoge druk gasontladingslampen, eerst in kwartsglas, later ook in keramiek. Speciaal belast met het bestuderen en oplossen van levensduurproblematiek zoals vermindering lichtopbrengst, verandering van kleur, plotselinge uitval, etc; en de opgedane kennis weer inzetten bij de ontwikkeling van nieuwe lampen. Dit tot aan de pensionering in 2008.
Introducés zijn van harte welkom; wel graag even van tevoren bij de secretaris aanmelden.