Spreker: | ir. R. Koldeweij |
Datum: | Maandag 10 februari 2014 |
Locatie: | Hogeschool van Rotterdam, G.J. de Jonghweg 4-6, 3015 GG Rotterdam |
Aanvang: | 19:30 |
Korte inhoud van de lezing:
Additive Manufacturing is een proces dat in de basis al stamt uit de jaren ’60. De eerste echte ‘rapid prototyping’ machines ontstonden in de jaren ’80, parallel aan de snelle ontwikkeling van desktop computers. Additive manufacturing is een van de vele verzameltermen voor het produceren van producten of onderdelen die laag voor laag worden gebouwd. De populaire term is 3D-printen.
Er zal een overzicht gegeven worden van beschikbare technologieën van molecuul tot microschaal en de beperkingen die hierbij horen.
De laatste jaren (vanaf ongeveer 2005) zijn bedrijven die additieve machines maken of deze processen gebruiken, als paddenstoelen uit de grond geschoten. De beschikbaarheid van steeds snellere technieken maakt steeds meer mogelijk. Naast de klassieke machinebouw toepassing, worden steeds meer nieuwe toepassingen gevonden, bijvoorbeeld in de voedingswereld. Er zullen een aantal toepassingen die raken aan de chemie worden uitgelicht: nieuwe reactortypes, proces intensificatie en optimalisatie spelen hierbij de grootste rol.
Er rijzen natuurlijk ook steeds meer vragen op over de ontwikkeling van deze nieuwe technologie: Wat zijn mogelijke toepassingen? Wat zijn de technische uitdagingen? Maar zeker ook de impact op de verandering van de maakindustrie.
Wat wilt u printen?
Curriculum Vitae van Robin Koldeweij
Robin Koldeweij, geboren 21 mrt 1984 te Winterswijk, getogen in Lichtenvoorde.
Na het VWO Lichtenvoorde/Groenlo gestudeerd aan de Universiteit Twente. Propedeuse Industrieel Ontwerpen behaald, daarna overgeschakeld naar Werktuigbouwkunde, afgestudeerd MSc.Technische stromingsleer (combinatie natuurkunde/werktuigbouwkunde) op het gebied van fysische proces micro-encapsulatie.
Sinds 2009 werkzaam bij TNO te Eindhoven, met name op het gebied van spin-offs uit Additive Manufacturing en als hoofd ontwerp inkjet systemen voor sproeidroog processen. Interesse ligt in de fundamentele kant van vloeistof-gas interactie voor processen waarbij de typische schaal kleiner dan 1mm is. Capillaire werking, druppelmanipulatie en microverdamping is hierbij een korte omschrijving. Hierin ligt ook een directe link met de micro-encapsulatie/coating (chemie-) groep binnen TNO Eindhoven.
Introducés zijn van harte welkom; wel graag even van tevoren bij de secretaris aanmelden.