Spreker: | prof.dr.ir. J. Lankveld |
Datum: | Dinsdag 15 september 2015 (let op de afwijkende dag!!) |
Locatie: | Hogeschool van Rotterdam, G.J. de Jonghweg 4-6, 3015 GG Rotterdam |
Aanvang: | 19:30 uur |
Korte inhoud van de lezing:
Melk en melkproducten zijn door de eeuwen heen benut als voedingsmiddel. Boter en kaas, bereid op de boerderij, waren zeer gewaardeerde handelsproducten. De kennis voor de ambachtelijke bereiding van boter en kaas berustte op ervaring en werd steeds door de boerin doorgegeven. Eind 19e eeuw kwam hierin een drastische verandering en ontstonden er op meerdere plaatsen melkinrichtingen en zuivelfabrieken.
Het was het begin van een zeer dynamische periode voor de melkverwerking. De dynamische periode eind 19e eeuw gold voor de gehele agrarische sector. Grote veranderingen brachten problemen en kansen. Vele mensen waren betrokken bij de oprichting van zuivelfabriekjes. Ze kwamen en waren meest na driekwart eeuw weer verdwenen. Wie waren succesvol, wat gebeurde er bij oprichting en hoe verliep de sanering.
Het verhaal van de wordingsgeschiedenis van de zuivelfabriekjes wordt verteld aan de hand van een power-point presentatie. Deze presentatie, met veel beeldmateriaal, zal worden gericht op plaats en regio van de lezing en verlevendigd met verhalen over karakteristieke gebeurtenissen aangevuld met verschillende anekdotes.
Curriculum Vitae van prof.dr.ir. Joris Lankveld
Jos Lankveld (1943) is opgegroeid in Silvolde en behaalde het HBS-diploma aan het Sint-Ludger College in Doetinchem.
Vervolgens studeerde hij levensmiddelentechnologie aan de Landbouwhogelschool te Wageningen met aansluitend een promotieonderzoek.
Hij werkte in zijn gehele professionele carrière in de levensmiddelenindustrie bij Unilever, NIZO en Campina.
De werkzaamheden lagen steeds op het gebied van onderzoek en management van het onderzoek, productontwikkeling, voeding en marktinnovatie.
Na pensionering volgde benoeming tot bijzonder hoogleraar in de Zuivelkunde te Wageningen.
Introducés zijn van harte welkom; wel graag even van tevoren bij de secretaris aanmelden.