Over Recente highlights in de organische chemie en nieuws van het front

Recente highlights in de organische chemie en nieuws van het front

Zolang de besmettingen met Covid-19 niet zeer laag zijn, proberen we de bijeenkomsten via digitaal te laten doorgaan.

Avondlezing door prof.dr. J.H. van Maarseveen, georganiseerd door de Rotterdamsche Chemische Kring.

Samenvatting
In de natuur komen allerhande moleculaire knopen voor. Deze zijn te vinden in eiwitten, DNA en recent zijn er ook peptiden ontdekt met een uiterst robuuste lassostructuur. De lezing handelt over het onderzoek van de laatste zes jaren voor het vinden van nieuwe synthetische methodologieën voor het trekken van moleculaire draden door een ring. Alhoewel een van de uiteindelijke doelen de synthese van lasso peptiden zal zijn heeft dit onderzoek al geheel nieuwe methoden opgeleverd die wegen naar andere toepassingen openen. Een voorbeeld hiervan is mechanische chiraliteit maar ook de synthese van een moleculaire stroomdraad die het elektronentransport in fotosynthese moet nabootsen waarmee we nu druk doende zijn. Kortom, het wordt voor elk wat wils!

Curriculum vitae

Jan van Maarseveen werd geboren te Enschede in 1963 en behaalde zijn Master in de Organische Scheikunde in 1990 aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Onder supervisie van dr. Hans Scheeren en prof. dr. Binne Zwanenburg promoveerde hij in 1994 met als onderwerp de totaalsynthese van indoolalkaloiden.

Van 1994-1999 is hij werkzaam geweest bij Solvay-Pharmaceuticals te Weesp als groepsleider farmacochemie en is betrokken geweest bij de implementatie van combinatoriële chemie evenals traditionele lead optimalisatie programma’s. In november 1999 keerde hij terug naar de academische wereld als docent aan de Universiteit van Amsterdam. In 2004 heeft hij gewerkt als gastonderzoeker aan het Scripps Research Instituut (La Jolla, USA).

In 2015 is hij benoemd tot hoogleraar met als onderzoeksthema natuurgeïnspireerde synthetisch organische chemie. In de afgelopen decennia heeft hij methoden ontwikkeld voor de synthese van kleine en gespannen cyclische peptiden evenals asymmetrische (organo)katalytische methoden met toepassingen in de natuurstofsynthese. Momenteel verschuift het onderzoek richting de ontwikkeling van nieuwe methoden voor de synthese van natuurlijke verknoopte ringvormige moleculen. Daarnaast wordt geprobeerd met dergelijke moleculen fotosynthese na te bootsen voor de duurzame productie van brandstoffen zoals waterstof of methanol.

Jan houdt van doceren en heeft daarvoor vele prijzen gewonnen, culminerend in “beste docent van de universiteit van Amsterdam in 2012”.

In 2016 heeft hij de Van Marum Penning gekregen van de Koninklijke Nederlandsche Chemische Vereniging voor zijn bijdragen aan de popularisering van de scheikunde en het verzorgen van excellent onderwijs.

Introducés zijn van harte welkom. Ik verzoek u wel deze van tevoren bij mij aan te kondigen met hun e-mailadres, ik zal ze dan de TEAMS-link toesturen.

Met vriendelijke groet,
Dick Naafs
chemischekringrotterdam@gmail.com.

Prijzen

U kunt zich tot 9 januari 20.00 uur aanmelden voor het ‘bijwonen’ van deze Teams-meeting.
Hierna ontvangt u een link waarmee u zich op 11 januari vanaf 18.35 uur kunt aanmelden voor de Teams-meeting.