Over Klikchemie: snelle reacties voor biologische toepassingen

Klikchemie: snelle reacties voor biologische toepassingen

Avondlezing door prof. dr. Floris Rutjes georganiseerd door de Rotterdamsche Chemische Kring

Klikchemie: snelle reacties voor biologische toepassingen

Samenvatting
Een kleine 20 jaar geleden hebben klikreacties hun intrede gedaan in de chemie. Inmiddels vormen klikreacties een belangrijk onderdeel van het arsenaal aan reacties waaruit chemici kunnen putten. Maar wat zijn klikreacties eigenlijk? Hoe zijn klikreacties in de loop der jaren veranderd? Waarom zijn klikreacties nuttig? Zijn er concrete toepassingen van klikreacties? Op deze en wellicht nog meer vragen zal Floris Rutjes in een breed toegankelijk verhaal antwoord proberen te geven.

Curriculum vitae
CKMN-RutjesFloris Rutjes (1966) promoveerde in 1993 aan de Universiteit van Amsterdam in de groep van Prof. W.N. Speckamp en Prof. H. Hiemstra. Na een post-doc bij Prof. K.C. Nicolaou (The Scripps Research Institute, La Jolla, USA) en een kort verblijf als universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, werd hij in 1999 hoogleraar aan de Radboud Universiteit (Nijmegen, NL). Zijn onderzoeksinteresses omvatten de synthese van biologisch actieve heterocyclische verbindingen, bioorthogonale klik-reacties voor chemische conjugatie, en continue synthesereacties in flowsystemen. Hij heeft verschillende prijzen ontvangen, waaronder de Gouden Medaille van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (2002), de AstraZeneca Award for Research in Organic Chemistry (2003), de prijs voor de Meest ondernemende wetenschapper van Nederland (2008), de Facultaire Onderwijsprijs van de Radboud Universiteit (2014) en recent werd hij Chemistry Europe Fellow (2022). Hij is lid van de Academia Europaea en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Momenteel is hij directeur van het Instituut voor Moleculen en Materialen aan de Radboud Universiteit en president van de European Chemical Society (EuChemS). 

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Stuur daartoe een mail naar chemischekringrotterdam@gmail.com.

Prijzen

LET OP: andere locatie dan gebruikelijk.

Wijkcentrum De Brug
Heijermansplein 35
3123 LA Schiedam

De lezing wordt uitgezonden via TEAMS.

Als men de lezing willen volgen via TEAMS, dan kan men zich aanmelden coor een mail te sturen naar chemischekringrotterdam@gmail.com. Daarna wordt de uitnodiging voor de TEAMS-meeting toegestuurd.