Over Elastisch verlijmen: aanjager van innovaties

Elastisch verlijmen: aanjager van innovaties

Avondlezing door drs. R. de Block georganiseerd door de Rotterdamsche Chemische Kring.

Informatie over de lezing:
Sinds de invoering van elastische lijmen in de jaren tachtig zijn transportmiddelen als auto’s, treinen, bussen, trams e.d. onherkenbaar veranderd. De constructies wegen veel minder maar zijn ook veel opener en gebruiksvriendelijker. Hoge snelheidstreinen zijn niet eens goed denkbaar zonder de elastische binding. Dankzij de elastische verbinding is het mogelijk ongelijksoortige materialen met elkaar te verbinden en het maakt ook gebogen, belaste, kunststof constructies mogelijk. Bovendien blijken deze in de praktijk veel duurzamer te zijn dan verbindingen uitgevoerd met traditionele technieken. In de lezing zal ingegaan worden waarom de elastische binding deze sprong mogelijk maakte en uiteraard de chemie achter de elastische bindingen.

Levensbeschrijving:
Ruud de Block, geboren op 27 november 1959 te Den Haag studeerde scheikunde aan de universiteit van Leiden. Na zijn studie startte hij zijn carrière bij het toenmalig Akzo Chemicals te Deventer. Daar werkte hij o.a. aan materialen voor elektronica en grondstoffen voor vezels. Vervolgens stapte hij over naar de Rubber Chemicals groep waar hij o.a. werkte aan de ontwikkeling van anti-reversie agentia
waarvoor later in Deventer een fabriek gebouwd werd. Na het overhevelen van de Rubber Chemicals naar een joint venture stapte hij over naar Central Research waar hij werkte aan grondstoffen voor supervezels, semipermeabele membranen en beeldschermen. In 1999 stapte hij over van Akzo Nobel naar SABA Dinxperlo, een zelfstandige producent van lijmen en kitten. Eerst als research manager en nu als Chief Technology Officer gaf hij daar leiding aan de R&D en begeleidde de transitie van SABA van lokaal (EU) producent naar een wereldspeler op het gebied van lijmen voor schuimverbindingen (matrassen, meubels). Daarnaast ontwikkelde SABA zich tot specialist in chemisch resistente elastische voegafdichtingen voor b.v. los- en laadplaatsen, noodopvangbakken, voegen in vliegvelden e.d.. Een derde belangrijke poot van SABA zijn de elastische lijmen zoals die veel in de moderne transport sector gebruikt worden.

Ruud is voorzitter van de technische commissie van de Vereniging Lijmen en Kitten (branche organisatie) en is van daaruit vertegenwoordiger voor Nederland bij de FEICA (organisatie van Europese lijm en kitproducenten) en bij diverse normencommissies (CEN, ISO).

Ruud woont in Steenenkamer, een gehucht nabij Deventer, en heeft samen met Anneke van Veen een zoon en een dochter.

Hobby’s: tuinieren en het kweken en fotograferen van bijzondere planten. Daarnaast is hij actief bij het IVN als natuurgids, vogelteller en bij het onderhoud van natuurgebieden en mag hij graag zwemmen en een uitgebreide maaltijd koken.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar hwottevangers@yahoo.com.