Avondlezing door dr. B. Zonnenberg, georganiseerd door de Rotterdamsche Chemische Kring.
Samenvatting
Lokale behandeling door middel van radioactieve bestraling is al bijna een eeuw gangbaar in de geneeskunde. Maar de lever is een orgaan dat zich niet met de gangbare mogelijkheden laat behandelen. Door gebruik te maken van de specifieke doorbloeding van de lever zijn er toch mogelijkheden om de kankercellen te bestralen en de gezonde lever voldoende te ontzien. Hiervoor zijn kleine bolletjes nodig die vastlopen in de kleine bloedvaten rond de gezwellen in de lever. Het maken van kleine radioactieve bolletjes is niet zo eenvoudig. Maar begin jaren negentig zijn een radiochemicus, een student medische biologie en een medisch oncoloog hieraan begonnen.
Andere onderzoekers hadden wel de gunstige karakteristieken van bolletjes van poly-melkzuur en holmium ontdekt maar waren niet in staat deze bolletjes te activeren in een kernreactor. De Utrechtse onderzoekers moesten van vooraf beginnen met de productie en activering voordat verdere proeven bij dieren konden worden gestart. Na jaren van proberen en volhouden is er een product gemaakt dat nu bij de mens is getest en commercieel verkrijgbaar onder de naam QuiremSpheres . Dit allemaal zonder de hulp van bedrijven en andere instanties. In deze presentatie wordt de geschiedenis van Holmium 166 polymelkzuur bolletjes verteld in een Academisch Ziekenhuis.
Levensbeschrijving:
Bernard Zonnenberg (Den Haag 1951), heeft de medische studie gevolgd in Utrecht en is daarna gaan werken in het Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam. Hierna werd de opleiding tot internist gevolgd in respectievelijk het Diaconessenhuis te Utrecht en het Academisch Ziekenhuis te Utrecht. Hierna werd een fellowship van het Koningin Wilhelmina Fonds gekregen waarbij er onderzoek werd verricht in het
National Institutes of Health in de USA gevolgd door klinische periodes in respectievelijk in het Radboud Universitair Medisch Centrum en het VU Medisch Centrum te Amsterdam. Na 2 jaar werk bij de farmaceutische industrie werd het klinische werk als medisch oncoloog weer hervat in het Universitair Medisch Centrum te Utrecht. Hierbij werd mede onderzoek verricht op de afdeling Nucleaire Geneeskunde onder andere met radioactief rhenium bij patiënten met kankeruitzaaiingen in het skelet en ook onderzoek naar de behandeling van kanker in de lever. Ook werd er een polikliniek gestart voor Zeldzame Erfelijke Aandoeningen met name gericht op de ziekte Tubereuze Sclerose Complex.
Recent kwam er door het bereiken van de pensionering een einde aan het klinisch werk al wordt er nog wel meegewerkt aan wetenschappelijk onderzoek.
Introducé(e)s zijn van harte welkom.
Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar gck@kncv.nl.