Over Op zoek naar bewijs van een chemische aanval

Op zoek naar bewijs van een chemische aanval

Avondlezing door dr. Mirjam de Bruin-Hoegée georganiseerd door de Rotterdamsche Chemische Kring.

Forensische chemie

Samenvatting
Al sinds de oudheid worden giftige stoffen gebruikt als chemisch wapen. Maar ook recent zijn deze stoffen ingezet in het gewapende conflict in Syrië of om politieke tegenstanders uit de weg te ruimen.
Als er vermoeden is van het gebruik van chemische wapens, is dat vaak moeilijk aan te tonen.
De giftige stoffen zijn reactief en worden snel afgebroken in het milieu.
Ook is het soms niet veilig om snel na een aanval sporen te zoeken, waardoor veel bewijs verloren kan gaan.

In deze lezing worden nieuwe vormen van bewijs gepresenteerd die belangrijk zijn voor de chemische identificatie en het onthullen van de oorsprong van chemische wapens. Als eerste kunnen slachtoffers bijvoorbeeld een belangrijke bron van bewijs zijn, omdat biomarkers van chemische strijdmiddelen nog maandenlang terug te vinden zijn in het lichaam. Zelfs sporen van onzuiverheden van de productie van chemische wapens kunnen aanwezig zijn in het bloed. Dit kan een belangrijke forensische ‘vingerafdruk’ geven die gebruikt kan worden om gebeurtenissen nauwkeurig te reconstrueren en de daders te identificeren. Ten tweede, wanneer het niet mogelijk is om toegang te krijgen tot biomedische monsters, kunnen zelfs planten bewijs leveren voor een chemische aanval. Als laatste kunnen de onderdelen van het verspreidingsmiddel zelf informatie weggeven over de dader. Het is mogelijk om uit een klein stukje plastic, van bijvoorbeeld een drone of geïmproviseerd explosief, te achterhalen waar de onderdelen gekocht zijn. Uiteindelijk zou het mooi zijn als deze nieuwe methodes bijdragen aan het verzamelen van bewijs voor (oorlogs)misdaden, zodat misdadigers veroordeeld worden en het nieuwe potentiële daders afschrikt. 

Curriculum Vitae
RCK-de BruinMirjam de Bruin-Hoegée heeft haar bachelor Scheikunde behaald aan de Universiteit Utrecht.
Daarna heeft ze een master Forensic Science gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij ze verschillende vakken heeft afgerond aan de TU Delft. Onderzoek op het gebied van CBRN (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair) sprak haar erg aan en ze ging na haar studie werken bij TNO in de afdeling CBRN protection in de unit Defensie en Veiligheid. Na hier 3 jaar gewerkt te hebben, startte ze met een PhD bij de Analytische Chemie groep aan de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met TNO.
De PhD, onder begeleiding van prof. Arian van Asten en prof. Peter Schoenmakers, ging over het onthullen van de herkomst van chemische wapens. Recent heeft ze haar proefschrift succesvol verdedigd en cum laude haar doctoraat behaald. Op dit moment werkt ze weer als scientist bij TNO in Rijswijk. Belangrijke onderwerpen zijn profileren in biomedische monsters, chemische attributie, karakteriseren van verspreidingsmiddelen en toepassingen van AI en data science op het gebied van CBRN.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Stuur daartoe een mail naar chemischekringrotterdam@gmail.com.

Prijzen

LET OP: nieuwe locatie!

Hogeschool Rotterdam
Locatie Museumpark (hoogbouw)
Burgemeester s'Jacobplein 1
3015 CA Rotterdam

De lezing is ook te volgen via TEAMS.

Als men de lezing willen volgen via TEAMS, dan kan men zich aanmelden coor een mail te sturen naar chemischekringrotterdam@gmail.com. Daarna wordt de uitnodiging voor de TEAMS-meeting toegestuurd.